Ετικέτες

, , , , , ,

«…Βγαίνω, γυρνάω προς τα πίσω, βλέπω τα αυτοκίνητά μας, καμμένα, κατεστραμμένα, κάλυκες παντού. Δεν υπάρχει ψυχή, Ούτε πτώματα, ούτε τίποτα. Αρχίζω και σκέφτομαι: τώρα, ελπίζω να τα καταφέρω να γυρίσω πίσω και να τελειώσει αυτό. Αρχίζω και περπατάω και σκέφτομαι, ότι εγώ δεν ξαναμπαίνω στη ζούγκλα. Τελείωσε. Εάν με πιάσουν, θα κάνω αυτό που πρέπει και θα με σκοτώσουν και θα τελειώσει. Δεν ξαναμπαίνω στη ζούγκλα. Και αρχίζω και περπατάω και σκέφτομαι ότι ήρθε η ώρα πιθανόν, να κάνω το τελευταίο μου ρεπορτάζ. Και τραβάω τον εαυτό μου. …»

 

behrakis2-1200x800

Yannis Behrakis by Yannis Behrakis- Αυτοφωτογράφηση στη Σιέρα Λεόνε

 

«Θέλω να σας πω μια μικρή ιστορία για το πώς έγινα φωτορεπόρτερ.
Μου άρεσε πάρα πολύ ο κινηματογράφος. Μια μέρα, λοιπόν, το ’85 νομίζω, πήγα και είδα ένα έργο που μου άλλαξε τη ζωή. Με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. Αυτό λεγότανε » Η αποστολή στη Νικαράγουα» «Under fire». Ήτανε βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, όπου, ένας δημοσιογράφος, Αμερικάνος κι ο φωτογράφος του είχανε πάει να καλύψουνε τα γεγονότα στη Νικαράγουα. Ήταν ο Σομόζα τότε δικτάτορας. Κάποια στιγμή ο φωτογράφος τράβηξε φωτογραφίες την ώρα που εκτελούσαν οι στρατιώτες του Σομόζα το δημοσιογράφο και μετά με κίνδυνο της ζωής του κατάφερε και έβγαλε αυτά τα φιλμ, τέλος πάντων, εκτός Νικαράγουα και φάνηκε στις εφημερίδες και στα media της εποχής, κι έτσι άλλαξε τελείως η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νικαράγουα. Ο Σομόζα έπεσε το λιγότερο από ένα μήνα και τελικά αυτές οι φωτογραφίες κάνανε, αλλάξανε τον κόσμο εκείνη τη στιγμή. Βγαίνοντας λοιπόν από τον κινηματογράφο είπα «Θέλω να κάνω αυτό». Θέλω να χρησιμοποιήσω, ας πούμε, την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο, δηλαδή κάνοντας ρεπορτάζ κι έτσι να προσπαθήσω να αλλάξω τον κόσμο. Τόσο ρομαντικό! »

Ο κίνδυνος είναι κομμάτι της δουλειάς. Δεν είναι όμως το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς. Το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς είναι αυτό που μ’ έχει κάνει φωτορεπόρτερ. Το οποίο, είναι ένα ρομαντικό, αν θέλεις, όνειρο, το οποίο όμως έχει βγει αληθινό πολλές φορές. Ένα πράγμα που σκέφτομαι εγώ είναι να αποδώσω δικαιοσύνη. Ό,τι σημαίνει αυτό. Δηλαδή, να δείξω τι πραγματικά συμβαίνει, να κάνω ανθρώπους να ασχοληθούνε, να κάνω ανθρώπους να αφαιρέσουν το δικαίωμα απ’ τους ανθρώπους να πουν «Α δεν ήξερα!

from MediaGovGR

 

 

Ακολουθεί βίντεο  με ομιλία του Γιάννη Μπεχράκη στο TEDxAthens 2013, και στην οποία ανοίγει την ψυχή του και αφηγείται μια ιστορία από τη εργασία του ως φωτορεπόρτερ στη Σιέρα Λεόνε τον Μάϊο του 2000.

Απόψε θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια συγκλονιστική εμπειρία που έζησα πριν από περίπου 13 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας δημοσιογραφικής μου αποστολής, στη Δυτική Αφρική.
Μια μοναδική εμπειρία που με οδήγησε στο να ανακαλύψω κάποιες κρυφές δυνάμεις που είχα μέσα μου. Δυνάμεις, κάποιες σωματικές, άλλα βασικά και πιο σημαντικά, ψυχικές δυνάμεις. Μια εμπειρία που χάραξε μονοπάτια, άνοιξε πόρτες μέσα στο λαβύρινθο της ψυχής μου. Μια εμπειρία που με έκανε να βουτήξω βαθιά μέσα σε αχαρτογράφητα νερά. Μία εμπειρία που τελικά μου έδωσε να καταλάβω ότι τα πιο αχαρτογράφητα νερά βρίσκονται μέσα στην ψυχή μας.

Ας πάμε μερικά χρόνια πίσω. Είμαστε στο 2000, στη Σιέρα Λεόνε. ……..

 

 


Γιάννης Μπεχράκης (1960 – 2 Μαρτίου 2019) ήταν Έλληνας φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 59 ετών.

_

Καλό σου ταξίδι Γιάννη Μπεχράκη , περιμένουμε υλικό.