Ετικέτες

, ,

Με το Άρθρο 3 bis του Πρωτόκολλου του Μόντρεαλ, τροποποιήθηκε το αρχικό κείμενο της Σύμβασης του Σικάγου, το οποίο απαγορεύει τη χρήση ένοπλης βίας κατά των πολιτικών αεροσκαφών. Αυτή η διάταξη εισήχθη μετά την κατάρριψη από τη Σοβιετική Ένωση, που έγινε στις 31 Αυγούστου το 1983 ενός Boeing 747 της νοτιοκορεατικής εταιρείας KAL που στοίχισε τη ζωή σε 269 άτομα. Μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το πρόβλημα που τέθηκε, είναι εάν ένα κράτος μπορεί να προβεί στην κατάρριψη ενός πολιτικού αεροσκάφους προκειμένου να αποτρέψει αντίστοιχη τρομοκρατική ενέργεια.

Όταν τίθεται ένα τέτοιο θέμα, στην ουσία τίθεται το ερώτημα εάν το πολιτικό αεροσκάφος είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως όπλο που στοχεύει στην καταστροφή, τον θάνατο ανθρώπων που βρίσκονται στο έδαφος.

Η ρωσική τοποθέτηση σε αυτό το θέμα, διατυπώθηκε με τη ρύθμιση της νομοθεσίας της (αντιτρομοκρατικός νόμος του Φεβρουαρίου το 2006, όπου ήταν καταφατική στο παραπάνω ερώτημα.

Ωστόσο, το Γερμανικό Συνταγματικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, είχει αντίθετη άποψη την οποία διατύπωσε όταν κλήθηκε να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της αντίστοιχης νομοθετικής διάταξης (Νόμος της 15ης Ιανουαρίου 2005 που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της οργάνωσης του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2006). Στην απόφασή του, της 15ης Φεβρουαρίου 2006, έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό με το επιχείρημα, ότι, η κατάρρευση ενός αεροσκάφους του οποίου οι επιβάτες δεν συμμετέχουν σε καμιά εγκληματική ενέργεια, μετατρέπει τους τελευταίους σε αντικείμενα και τους αμφισβητεί την ανθρώπινη αξία. Κατά συνέπεια, ο νόμος παραβιάζει τα Άρθρα 1 και 2 του Γερμανικού Θεμελιώδους Νόμου που προστατεύουν τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα οποία απαγορεύουν να θεωρηθούν ορισμένες ανθρώπινες ζωές περισσότερο άξιες προστασίας σε σχέση με άλλες. Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, η προστασία της ζωής καθιστά αδιανόητο την εκ προθέσεως θανάτωση ανθρώπων στη βάση νομικής εξουσιοδότησης.

Maquette for Family Group 1945 by Henry Moore OM, CH 1898-1986

Henry Moore OM, CH, ‘Maquette for Family Group’ 1945

 


 

Πηγή: Θεμελιώδες έννοιες Διεθνούς Δικαίου του Μ.Σαρηγιαννίδη

 

Advertisements