Ετικέτες

, , , ,

Από τα τέλη του 2012 το νορβηγικό πλοίο Nordic Explorer της εταιρείας PGS ξεκίνησε τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Ιόνιο και στη συνέχεια και νότια της Κρήτης. Σεισμική έρευνα σημαίνει ότι διευρευνά την ανθεκτικότητα των

 

19.12.2012

Οταν ένας ψαράς από την Κεφαλονιά είδε μια σημαδούρα να επιπλέει στα ανοικτά του νησιού και θέλησε να τη μαζέψει δεν φαντάστηκε ότι θα βρεθούν αμέσως δίπλα του ταχύπλοα και άνθρωποι με πορτοκαλί στολή να του φωνάζουν να απομακρυνθεί αμέσως και να την αφήσει. Η σημαδούρα βρίσκεται στην απόληξη των καλωδίων μήκους 10.000 χιλιομέτρων που σέρνει πίσω του το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer της εταιρείας PGS, που διενεργεί τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο πέλαγος και τη νότια Κρήτη. «Για να καταλάβετε την απόσταση», εξηγεί ο διδάκτωρ Γεωλογίας Σπύρος Μπέλλας, που βρίσκεται πάνω στο πλοίο ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου και μίλησε αποκλειστικά στην «Κ», «από εκεί που θα περάσει το καράβι, μιάμιση ώρα μετά, θα περάσει το καλώδιο».

Το ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer συνοδεύεται από δύο μικρότερα πλοία, το Romulus και το Thor Chaser, που βρίσκονται κοντά του για να διευθετούν τη ναυσιπλοΐα καθώς το ερευνητικό σκάφος δεν σταματά ποτέ, πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων, 24 ώρες το 24ωρο και δεν πιάνει σε λιμάνι.

Το νορβηγικό πλοίο από τα 10.000 χιλιόμετρα γραμμών που θα ερευνήσει έχει ήδη τελειώσει τα 3.000 χιλιόμετρα ολοκληρώνοντας τις πυκνές σεισμικές γραμμές στα δυτικά της Κέρκυρας όπου φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς.

Σήμερα πλέει προς τον Πατραΐκό κόλπο και στη συνέχεια προς τον Κυπαρισσιακό για έρευνες στο Κατάκολο, ενώ γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, θα βάλει πλώρη για νότια Κρήτη. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στα δυτικά της Πελοποννήσου στα ανοιχτά για έρευνες σε πιο βαθιά νερά. Το πλοίο σέρνει από πίσω του πιστόλια πεπιεσμένου αέρα τα οποία βγάζουν έναν κρότο. «Ο κρότος αυτός φτάνει μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας όπου ανακλάται προς τα πάνω ή διεισδύει στο υπέδαφος και κάνει εκ νέου ανάκλαση του ήχου», μας εξηγεί ο Γιώργος Τσιφουτίδης, διδάκτωρ Γεωλογίας που εναλλάσσεται πάνω στο πλοίο με τον Σπύρο Μπέλλα ως εκπρόσωπος του Δημοσίου. Τα μακριά καλώδια που σέρνει το πλοίο βρίσκονται σε βάθος 25 μέτρων και έχουν πάνω υγρόφωνα που συλλαμβάνουν τις ανακλάσεις των ήχων. Τέλη Ιανουαρίου τα σεισμικά στην θάλασσα θα έχουν τελειώσει και θα σταλούν για επεξεργασία και καθαρισμό από τους περιττούς ήχους στα κεντρικά ερευνητικά κέντρα της ΡGS>>> συνέχεια του άρθρου kathimerini.gr


 

Δείτε πώς διενεργούνται οι σεισμικές έρευνες για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές, μέσω των ειδικών ερευνητικών πλοίων


Θοδωρής Παναγούλης
02 05 2017

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στις 25 Απριλίου, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και η Νορβηγική εταιρεία PGS στο Οσλο. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους ακολουθώντας το συμφωνητικό του 2012 και να προχωρήσουν στην επανεπεξεργασία της σεισμικής καμπανιας ΜC2Δ GRE012, να μελετήσουν και ετοιμάσουν την ληψη νέων σεισμικών δεδομένων 2D και 3D, την διαθεσιμότητα πλοίου και το κόστος, καθώς και την περίοδο αποκλειστικότητας των δικαιωμάτων των καινούργιων δεδομένων.​

Και με το Πολυτεχνείο

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΥ συμφώνησε και με το Πολυτεχνείο Κρήτης να προωθήσουν τη συνεργασία τους, όπως αποτυπώνεται σε μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο πλευρές.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης θα συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στην επανεπεξεργασία και την μελέτη προσομοίωσης και μοντελοποίησης σεισμικών δεδομένων που είχαν συγκεντρωθεί από τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο το 2012.
>>> energypress


10/12/2012

Πως έγιναν σεισμικές έρευνες ερήμην του ελληνικού κράτους

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά πήρε στα χέρια του, μέσω της νορβηγικής εταιρείας PGS -με την οποία πλέον συνεργάζεται επίσημα στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιόνιο και την Κρήτη- χάρτες με μελέτες που έχουν γίνει εν αγνοία της Ελλάδος σε διάφορες περιοχές και κυρίως στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Ο χάρτης αυτός (δημοσιεύτηκε στο Κεφάλαιο το Σάββατο) δεν κάνει μνεία σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πότε έγιναν αυτά τα σεισμικά και πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ το Μάρτιο του 2011, μία από τις εταιρείες που κατέθεσε προσφορά φέρεται να έχει πραγματοποιήσει ανεπίσημες έρευνες στην Κρήτη. Οι μη εγκεκριμένες από τη χώρα μας σεισμικές έρευνες, φέρεται να έχουν γίνει από το 2003 και μετά, χωρίς ποτέ να έχουν προσκομιστεί τα πρωτότυπα ερευνητικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο τα δεδομένα που προέκυψαν έχουν παρουσιαστεί σε πετρελαϊκά και γεωλογικά συνέδρια από το 2007.

Η ίδια εταιρεία εξάλλου φέρεται να έχει πραγματοποιήσει με άδεια της Αιγύπτου σεισμικές καταγραφές, νότια και ανατολικά της Κρήτης, πιθανόν εισερχόμενη και εντός της περιοχής που εντάσσεται στην ελληνική ΑΟΖ.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ελληνικό κράτος έχει γίνει δέκτης προτάσεων από σοβαρές εταιρείες, οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον (να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις) για την περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης.

Έρευνες όμως φέρεται να έχουν γίνει στα χωρικά ύδατα του Καστελλόριζου και για λογαριασμό της Τουρκίας. Πιθανολογείται δε, ότι ακόμη και στη διάρκεια των πρόσφατων ερευνών που έκανε το γνωστό ερευνητικό σκάφος Σισμίκ, υπήρχε συνοδευτικό σκάφος σύγχρονης τεχνολογίας, με δυνατότητα να κάνει 3d σεισμικά (το Σισμίκ είναι σκάφος παλαιάς τεχνολογίας με περιορισμένες δυνατότητες).

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα στελέχη του πετρελαϊκού χώρου (Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων) αποκάλυψαν ότι σε συνέδρια του εξωτερικού παρουσιάστηκαν άγνωστες σεισμικές έρευνες για την περιοχή της Κρήτης.

Βεβαίως, την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη επίσημη –με την άδεια του ελληνικού κράτους– σεισμική καταγραφή για την περιοχή από την PGS που κέρδισε το διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Ε. Λιβεριάτου, ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 30% του προγράμματος που έχει εκπονηθεί. Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι στις ανακοινώσεις της PGS αναφέρεται ότι οι σεισμικές καταγραφές στην Κρήτη θα έχουν απόσταση 40 χιλιομέτρων η κάθε μια, απόσταση που χαρακτηρίζεται ως «αραιή», από τους ειδικούς της αγοράς πετρελαίου.


Οι μυστικές γεωτρήσεις και ο «ανεξήγητος» σεισμός στα Ιωάννινα

Writen by Team Unpoliticalgr

Οι γύρω βράχοι μετατοπίζουν τις θέσεις τους για να συμπληρώσουν τους χώρους που εκκενώθηκαν.

Διαβάζουμε από το viadiplomacy.gr:»Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον τομέα της εξερεύνησης των ενεργειακών πόρων της χώρας ξεκίνησε αυτές της ημέρες στην Ήπειρο. Πιο αναλυτικά η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas ξεκίνησε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα. Πρόκειται για μια από τις πλέον υποσχόμενες μαζί με τον Πατραϊκό Κόλπο περιοχές όπου εκτιμάται ότι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα μπορεί να αποδώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως είχε δηλώσει πέρσι ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας οι εκτιμήσεις της εταιρείας με βάση τις σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν του δείχνουν πιθανότητες για ανακαλύψεις 100 εκατομμυρίων βαρελιών ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων».

Τι συνέβη ξαφνικά στην ιστορική πόλη η οποία “κάθεται” πάνω σε μια θάλασσα από πετρέλαιο; Ποια είναι η πραγματική αιτία του σεισμού που σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους και τους έβγαλε στους δρόμους; Είναι αλήθεια ότι στην περιοχή πανίσχυροι πολυεθνικού κολοσσοί έχουν ήδη αρχίσει ανεπίσημα τις έρευνες ώστε να εντοπίσουν τα πιο πλούσιο σε κοιτάσματα οικόπεδο; Πως γίνονται αυτές οι έρευνες;

Εχουν ενημερωθεί οι οξυδερκείς τοπικές αρχές για τις αγοραπωλησίες εκτάσεων στην περιοχή; Τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον “ανεξήγητο” σεισμό; Μήπως δεν ήταν ακριβώς φυσικό φαινόμενο αλλά προήλθε από ανθρωπογενή δραστηριότητα;

Οι επιστήμονες στο Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) δηλώνουν ότι η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει σεισμούς , αλλά όχι στο μέγεθος που αναφέρονται και με τον τρόπο που παρουσιάζονται συχνά στις ειδήσεις. Το πετρέλαιο γενικά βρίσκεται σε διαπερατά ιζήματα που είναι μαλακά και όχι σε σκληρά πετρώματα. Όταν αφαιρείται το πετρέλαιο μπορεί να κινηθεί η γη, απελευθερώνοντας μια μικρή ποσότητα ενέργειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα “μίνι-σεισμικό γεγονός”- που όμως είναι κάποιων λίγων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πώς αυτό γίνεται; Με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, οι εταιρείες πετρελαιοειδών εντοπίζουν τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές και χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές για να σπάσει η επιφάνεια κάτω από τη θάλασσα και να πάρουν το πολυπόθητο υγρό, μερικές φορές τρυπώντας τόσο βαθιά όσο 3000 μέτρα. Καθώς αυτό το πετρέλαιο αναρροφείται από τους πόρους του ιζήματος που το περιέχει, οι γύρω βράχοι μετατοπίζουν τις θέσεις τους για να συμπληρώσουν τους χώρους που μόλις εκκενώθηκαν.

Σε μεγάλη κλίμακα, για παράδειγμα, ο όγκος των εκτοπισμένων-όταν παράγονται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου- παράγει κίνηση της γης που μπορεί πράγματι να προκαλέσει ένα μίνι-σεισμικό γεγονός, σύμφωνα με τον Robert Morton, θαλάσσιο γεωλόγο του USGS.   >>>ολόκληρο το κείμενο

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (NON EXCLUSIVE)

Η διαδικασία αφορά σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα

Αύγουστο η πρόταση ΕΛΠΕ, ExxonMobil, Total για έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές Ιονίου και Κρήτης

Χρήστος Στεφάνου

26 05 2017

Σε φάση επεξεργασίας των δεδομένων προκειμένου να εντοπιστούν συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος, για τις οποίες θα κατατεθεί πρόταση προς το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΔΕΥ βρίσκονται στελέχη των ΕΛΠΕ, της ExxonMobil και της Total.

Οι αποφάσεις αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί άμεσα, σε διάστημα ενός μήνα και η κοινοπραξία που προβλέπεται να συσταθεί θα καταθέσει την πρότασή της να αναλάβει τη διενέργεια ερευνών και την εκμετάλλευση περιοχών μέχρι τον Αύγουστο. Με αυτόν τον τρόπο (εκδήλωση ενδιαφέροντος) θα ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει τη δημοσίευση της προσκλησης αλλά και την ολοκλήρωση της παραχώρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγων μηνών.

Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2018 να έχει ξεκινήσει η πύκνωση των σεισμικών, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα έτος και θα ολοκληρωθεί με τον εντοπισμό συγκεκριμένων γεωτρητικών στόχων.

Οι περιοχές ενδιαφέροντος σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται στο Βόρειο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης μέχρι την περιοχή της Γαύδου.

Καθώς μάλιστα πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, στόχος των ΕΛΠΕ είναι να υπάρξει μια λογική κατανομή ποσοστών και ρίσκου στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί. Έτσι ιδανικά από ποσοστό 40% αναμένεται να πάρουν ExxonMobil και Total και 20% τα ΕΛΠΕ. Σημειώνεται ότι μόνο μία γεώτρηση σε αυτό το βάθος κοστίζει περί τα 100 εκατ. δολάρια.

Αυτό ακριβώς το δεδομένο, ότι δηλαδή οι περιοχές ενδιαφέροντος βρίσκονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που επελέγη η ExxonMobil, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία αλλά και το οικονομικό μέγεθος ώστε να αναταπεξέλθει σε τέτοιου είδους απαιτητικές τεχνικά και οικονομικά έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil είχε αγοράσει το πακέτο των σεισμικών που είχαν διενεργηθεί προ 3ετίας από την PGS.

Τέλος να αναφερθεί ότι και η Energean χθες εξέφρασε το ενδιαφέρον για να συμμετάσχει σε πιθανές παραχωρήσεις που θα βγουν από το Δημόσιο σε θαλάσσιες περιοχές εκμεταλλευόμενη την ειδίκευση που αποκτά από την ανάληψη της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ. Παράλληλα όπως όλα δείχνουν η συνεργασία με τη Repsol θα στραφεί και προς τη θάλασσα, με πρώτα υποψήφια οικόπεδα τις θαλάσσιες προεκτάσεις των χερσαίων οικοπέδων που από κοινού εκμεταλλεύονται οι δύο εταιρείες σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία.

Πηγή: Energypress

Ακης Τσελέντης:
«Οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων»

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής σεισμολογίας για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο
28.04.2017

Ο κ. Άκης Τσελέντης, καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργουλόπουλου «Πράσινο κόκκινο σε γαλάζιο φόντο»στο «Ράδιο Γάμμα»  για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο που ξεκινούν άμεσα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.

Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.

>>> εδώ όλο το άρθρο

 


 

 

Κείμεινο Κ.Κ.- Carina

Advertisements