Ετικέτες

, , , ,

dsc_4108

Στον πατέρα Τοτέμ και Ταμπού, υπήρχε ένας πρωτοπατέρας, κάτι ανάμεσα σε πίθηκο και άνθρωπο, ο οποίος απαγόρευε από όλα τα αρσενικά της ορδής, την πρόσβαση στα θηλυκά. Δεν αντέχανε όμως τα αρσενικά και αποφάσισαν να τον βγάλουνε από τη μέση. Τον σκότωσαν, τον καρατόμησαν, τον έκοψαν κομμάτια και τον προσέφεραν στον εαυτό τους ως τοτεμικό γεύμα. Εκεί που θα περίμενε κάποιος βγάζοντας τον πατέρα από τη μέση, να μπουν να απολαύσουνε τα θηλυκά της φυλής, δεν τον κάνουν. Αντίθετα, όπως μας λέει ο Φρόυντ, μετανιώνουν, γεμίζουν ενοχές και αποφασίζουν από μόνοι τους να παραιτηθούν από την απόλαυση των θηλυκών. Αρχίζει ο νόμος της εξωγαμίας. Τα θηλυκά και τα αρσενικά θα βγούνε εκτός φυλής, εκτός οικογενείας, ώστε να παν να αναζητήσουν αντιστοίχως, αρσενικά και θηλυκά. Με το μύθο, τοτέμ και ταμπού σε σύγκριση με τον κλασικό οιδιπόδειο μύθο, έχουμε, στο μεν οιδιπόδειο μύθο και φόνο του πατέρα και σχέση με τη μητέρα, ενώ στο τοτέμ και ταμπού υπάρχει ένα καινούργιο δεδομένο:σκοτώνουμε τον πατέρα, τον τρώμε αλλά δεν κάνουμε σχέση με τις γυναίκες. Εκεί έρχεται ο νόμος της απαγόρευσης της αιμομιξίας που θέτει το όριο μέσα από το οποίο θα οργανωθεί η ανεύρεση ερωτικού συντρόφου, εκτός φυλής, εκτός οικογενείας.

Όμως, όπως λέει ο Φρόυντ στην ανάλυση που κάνει, παρόλο που τον έφαγαν, έφαγαν μόνο από ένα κομμάτι, όπως είναι η Θεία Κοινωνία. Τρώγοντας λοιπόν ο καθένας ένα μικρό κομμάτι από το σώμα του, μ αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν μπόρεσε να γίνει πατέρας στη θέση του πατέρα. Κανείς δεν μπόρεσε να γίνει αυτός ο πρωτοπατέρας τον οποίο ζήλευαν, φθονούσαν επειδή ήταν κακός, απαγορευτής, αυτός ο πιθηκάνθρωπος, ο ουραγκοντάγκος ας πούμε. Κανένας δεν μπόρεσε να πάρει τη θέση του και δεν μπορεί να πάρει τη θέση του. Οι μοναδικοί που φαντασιώνουν ότι μπορούν να πάρουν τη θέση του είναι οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής. Οι φασίστες έχουν αυτού του τύπου τις φαντασιώσεις. Αυτοί οι άνθρωποι προτού μισήσουν τη Δημοκρατία, μισούν το Θεό. Το αρχικό μίσος είναι απέναντι στο Θεό και μετά είναι το μίσος απέναντι στη δημοκρατία.

Απόσπασμα από διάλεξη του Δρ. Ψυχαναλυτή και Διδάσκων Ψυχανάλυση στο ΠΜΣ του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Π. Επιστήμης κου Παπαθεοδώρου Πάνου

_