Ετικέτες

, , , , ,

Γύζης Νικόλαος-Το παραμύθι της γιαγιάς

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Ένα από τα παραμυθάκια που παίξανε αυτές τις μέρες ήταν του αιφνιδιασμού των ηγέτών της Ευρώπης, και όχι μόνο, εξαιτίας του θετικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος των βρετανών για ΒRexit. Δηλαδή, να επιχειρήσουμε την ερμηνεία αυτής της αντίδρασης των ηγετών ως ότι, οι μεγάλες εταιρίες, τράπεζες, πολυεθνικές που ως γνωστόν, ο προγραμματισμός τους είναι σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 10ετίας, αιφνιδιάστηκαν από το τουλάχιστον πιθανό αποτέλεσμα; Είναι λοιπόν, τουλάχιστον αναμενόμενο, ότι οι ηγέτες και ηγέτιδες εταιρίες, διαμορφώνουν τη δική τους στρατηγική αντιμετώπισης κινδύνων ή ελιγμών έναντι των ανταγωνιστών του. Δηλαδή, τα μέσα μαζικής και ατομικής ενημέρωσης, θέλουν να μας πουν ότι, για τους ηγέτες των κρατών, η πιθανότητα της εξόδου της Μ.Βρετανίας από την Ευρώπη ήταν εκτός σεναρίου ;

Και φυσικά, αυτή η υποκριτική στάση στο προσκήνιο των εξελίξεων, δεν είναι τίποτε άλλο από δημιουργία εντυπώσεων για να μην τους ζητηθούν ευθύνες από τους λαούς τους ως προς το ότι γνώριζαν τι έρχεται και το απέκρυβαν από αυτούς.
Όμως το σίγουρο είναι ότι η γνώμη των λαών είναι το περιθώριο της ιστορίας και όχι ο καθοριστικός παράγοντας της διαμόρφωσής της.

Οι λαοί ναρκώνονται και μόνον με την ιδέα ότι υπάρχει δημοκρατία, το εκλογικό δικαίωμα, το δικαίωμα της ψήφου, ότι «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα»(άρθρο 1,παρ.3)

Όμως αυτό έπειθε την πλειοψηφία κάποτε. Μετά τις οικονομικές εξαπατήσεις των τροϊκανών και των πολυεθνικών πείθουν λίγους, τους βολικούς τους και τους βολεμένους τους.

Κάθε μορφής εξουσία είναι συνυφασμένη με τη βία. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μέσα και μέτρα επιβολής ή γενικότερα επιβολή χωρίς την άσκηση βίας. Η μορφή και ο τρόπος άσκησής της μόνο, τροποποιείται με το πέρασμα του καιρού, καθώς προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από τις επιστήμες, τις φιλοσοφικές τάσεις, την αισθητική και τις ανάγκες. Είναι εμπόδιο οι λαοί να δυσανασχετούν, γιατί δυσκολεύει και καθυστερεί την επίτευξη των στόχων τους.

Η μεθοδική όμως μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς οδήγησε στην επινόηση και εφαρμογή νέων μεθόδων πειθούς και παραπλάνησης που ο λαός να μην είναι βέβαιος για την ορθότητα των σκέψεων και συμπερασμάτων του. Να αμφισβητεί τον ίδιο του τον εαυτό και αυτό να έχει ως συνέπεια την παθητικότητα και την έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλιών για την προάσπιση των αξιών του και της ζωής του. Η έννοια και το αίσθημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έχει διευρύνει τα όρια της ελαστικότητάς της και έτσι έχει αφήσει ικανό περιθώριο σε αυτούς που κρατάνε τις τύχες μας στα χέρια τους, να πραγματοποιούν ανεμπόδιστα και αβίαστα τα σχέδιά τους. Μάλιστα φαίνεται πλέον, ότι φτάνει σε τέτοιο βαθμό η δυνατότητα ελέγχου του νου των ατόμων που μανιπιουλάρει τις επιλογές του με τρόπο στιγνό και ψυχρό, αδιάφορο για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των ενεργειών τους.

Έτσι, παρακολουθώντας την επικαιρότητα, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς, ότι σιγά σιγά οι παίκτες ανοίγουν τα χαρτιά τους. Πιθανόν το BRexit να σηματοδοτεί την μεταβατική περίοδο της μοιρασιάς και των επερχόμενων Συνθηκών, ανάμεσα στους εμφανείς και αφανείς διεκδικητές, εντός και εκτός σκακιέρας.


Kείμενο:©Κ.Κ.-Carina

Advertisements