Ετικέτες

, , , , , , , , ,

|

Μέρος 1ο 

IMG_9222k

Ειδομένη 6/12/2015

Τα δρομολόγια των τρένων δεν εκτελούνται. Αναμονή.

Μετανάστες και πρόσφυγες, μέσα στον καταυλισμό, στις ράγες του τρένου, στα χωράφια έχουν στήσει σκηνές ή απλά έχουν απλώσει κάποιες κουβέρτες στο χώμα να καθήσουν και να ξαπλώσουν. Κάποιοι όταν δεν συναναστρέφονται με άλλους, απομονώνονται, και δίνουν την εντύπωση να κλείνονται στον εαυτό τους, έχοντας το βλέμμα στυλωμένο σε μια πέτρα, σε μια ράγα, σε ένα χαλίκι. Ποιος ξέρει τι σκέφτονται; Υποθέτω, κάποιους ή κάτι που άφησαν πίσω τους, κάποιους που έχασαν κατά την φυγή τους, ή το αβέβαιο μέλλον που μόνο ευοίωνο δεν φαίνεται να είναι. Μερικοί μεταφέρουν ξύλα για να ζεσταθούν. Τα πέρνουν από ένα κεντρικό σημείο που τα έχουν ξεφορτώσει αλληλέγγυοι. Άλλοι πλένουν ρούχα, άλλοι φορτίζουν τα κινητά τους, άλλοι πάνε στα περίπτερα των συλλόγων για να πάρουν τρόφιμα, ενώ άλλοι που έχουν χρήματα πηγαίνουν σε κάποια απ΄τις καντίνες και αγοράζουν φτηνό φαγητό από εκεί.  Σε διάφορα σημεία, εντός κι εκτός καταυλισμού, υπάρχουν πολίμπριζα, για να φορτίζουν τα κινητά τους. Στα σημεία αυτά συγκεντρώνονται συνεχώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Είναι βλέπεις ο μόνος τρόπος επαφής τους με τον κόσμο πέρα από τον καταυλισμό.

IMG_5302

Ειδομένη 6/12/2015

 

IMG_5237

Ειδομένη 6/12/2015

 

Άτιτλο 8, IMG_3857 (3)

Ειδομένη 6/12/2015

Πεταμένα και εγκατελειμμένα χαρτοκιβώτια αλληλεγγύης, γεμάτα με τον κόπο, το υστέρημα, αλλά και το περίσσευμα κάποιων απλών ανθρώπων, φορέων, οργανώσεων, συλλόγων, ΜΚΟ, Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Γιατρών του Κόσμου, της UCHR, κλπ, τα οποία αφού με αγωνία ανοίχτηκαν και άδειασαν, στην συνέχεια αποτέλεσαν τα ίχνη μιας προσφοράς κάπου εντός και εκτός χώρου του καταυλισμού. Ρούχα που δεν χρησιμοποιήθηκαν, σκουπίδια τροφίμων, ειδών καθημερινής χρήσης, καπνοί, ξύλα που γίναν κάρβουνα για να ζεσταθούν, τις κρύες και υγρές μέρες αφού ο χειμώνας έδωσε το παρόν του σαν δυσάρεστος επισκέπτης.

IMG_5199 (2)

Ειδομένη 6/12/2015

Γενικά, υπήρχε ησυχία. Θύμιζε χωριό που λειτουργεί μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητάς του. Πότε πότε, κάποια ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών, σομαλών ή και μη δηλωμένης εθνικότητας, άλλοτε με πλακάτ και άλλοτε με μικρή πορεία μέσα στον καταυλισμό και κοντά σε ρεπόρτερς και φωτογράφους, προκειμένου να εκφράσουν και να δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά τους.

IMG_5255 (2)

Ειδομένη 6/12/2015

IMG_5278 (2)

Ειδομένη 6/12/2015

Κοντά στα σύνορα παραταγμένες οι δυνάμεις των ΜΑΤ της ελληνικής αστυνομίας, εφαρμόζουν τις οδηγίες της κυβέρνησης, ελέγχοντας τόσο την ομαλή διαμονή όσο και την ομαλή ροή των προσφύγων στο έδαφος των Σκοπίων.

IMG_9283

Ειδομένη 6/12/2015

IMG_9284 (2)

Ειδομένη 6/12/2015

Στο δρόμο προς το αυτοκίνητο, βλέπω μια ομάδα νέων ντυμένοι με τζην και άσπρες μπλούζες που στην πλάτη τους είχε στάμπα «RELIEF TEAM». Το κάθε μέλος της κρατούσε μία μπάλλα όπου πάνω της εικονόζονταν σημαίες αρκετών κρατών. Μια διεθνής μπάλλα, για να ανακουφιστούν και να χαλαρώσουν για λίγο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στον καταυλισμό.

IMG_9385

Ειδομένη 6/12/2015

Δυο μέρες μετά από την επίσκεψη στον καταυλισμό, διάβασα στον ηλεκτρονικό τύπο, και παρακολούθησα στην τηλεόραση, ότι οι σκοπιανοί απαγόρευσαν την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα ξεκίνησε η πιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών από την Ειδομένη και την επιστροφή τους κυρίως στην Αθήνα και Μιτυλήνη αλλά και σε κάποια άλλα μέρη της Ελλάδας με απότερο σκοπό τον επαναπατρισμό των μεταναστών στις χώρες που δήλωσαν και την παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα.

Ο σταθμός της Ειδομένης και οι ράγες των τρένων μέχρι και σήμερα είναι ελεύθερα για την εκτέλεση των δρομολογίων.

Κείμενο-φωτογραφίες: ©Κατερίνα Κωνσταντινίδου
Πρώτη δημοσίευση

_