Ετικέτες

, , , , , , ,

Τα αρπακτικά

181797-0euro24

Μιχάλης Γιαννεσκής

Μία στυγνή εντολή εκτοξεύτηκε πριν μερικές μέρες από τους κατόχους κυβερνητικών ομολόγων προς την κυβέρνηση που είχε εκδώσει αυτά τα ομόλογα: απολύστε και ξεπουλήστε για να μας πληρώσετε. Αν θυμίζει κάτι αυτή η εντολή, δεν είναι επειδή αφορά την Ελλάδα, αλλά γιατί οι στυγνοί εντολείς είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι που εκμεταλλεύτηκαν το ελληνικό χρέος και χρησιμοποίησαν απαράλλαχτες εντολές για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.

Η κυβέρνηση που δέχτηκε αυτή την εντολή είναι του Πουέρτο Ρίκο και οι κάτοχοι των ομολόγων είναι μία ομάδα hedge funds.  Τα θύματά της κερδοσκοπικής απληστίας αυτής της ομάδας έχουν συμπεριλάβει στο παρελθόν την Αργεντινή, την Ελλάδα, και ακόμη και τη χρεωμένη πολιτεία του Detroit στις ΗΠΑ. Η μόνη ουσιαστική διαφορά μεταξύ της ελληνικής και των άλλων περιπτώσεων έγκειται στο ότι οι εντολές και οι πιέσεις κατά της Ελλάδας εκφράστηκαν μέσω των «θεσμών» και όχι απευθείας από τα hedge funds.

Όμως τι ακριβώς είναι τα hedge funds; Επισήμως χαρακτηρίζονται ως «αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου».  Με απλά λόγια, αποτελούν επενδυτικούς οργανισμούς οι οποίοι αναζητούν επενδύσεις υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλών αποδόσεων. Τα κεφάλαιά τους  προέρχονται από μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι συνεισφέρουν σημαντικά χρηματικά ποσά. Τα hedge funds λειτουργούν με περιορισμούς πολύ μικρότερους από αυτούς που αντιμετωπίζουν τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα αποτελούν επενδυτικούς γύπες που καραδοκούν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες εύκολου κέρδους.

Παγκοσμίως τα hedge funds έχουν στη διάθεσή τους πάνω από 2 τρις. δολάρια: τα 2/3  αυτού του ποσού βρίσκεται στην κατοχή επενδυτών των ΗΠΑ. Συνολικά, τα κεφάλαια  των hedge funds είναι συγκρίσιμα με το ΑΕΠ κρατών όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ινδία, η Ρωσία και ο Καναδάς, και είναι τετραπλάσια του ΑΕΠ της Αργεντινής και δεκαπλάσια του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ένας συνηθισμένος και σχετικά εύκολος στόχος των hedge funds είναι οι κυβερνήσεις που έχουν μεγάλο χρέος. Διότι η αγοραστική αξία των ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που έχουν αναγκαστεί να βγάλουν στις αγορές οι χρεωμένες κυβερνήσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους μειώνεται, όταν οι πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους ελαττώνονται.  Αλλά η ονομαστική αξία των ομολόγων παραμένει η ίδια. Αγοράζοντας «φτηνά» ομόλογα και ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις για να αποπληρωθούν σε τιμές πολύ μεγαλύτερες της αρχικής τους επένδυσης, τα hedge funds επιτυγχάνουν σημαντικά κέρδη.

Για τους παραπάνω λόγους, ένας κύριος στόχος των hedge funds είναι τα χρηματοπιστωτικά «σκουπίδια», δηλαδή αυτά των οποίων η αγοραστική αξία έχει υποτιμηθεί σημαντικά, για παράδειγμα κυβερνητικά ομόλογα χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και βέβαια δεν είναι διαβολική σύμπτωση ότι πολλά στελέχη των hedge funds είναι εξειδικευμένα σε υποθέσεις πτώχευσης και χρεοκοπίας.

Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις ακολουθούν σχεδόν πάντα την ίδια τακτική. Παράδειγμα η πρόσφατη επίθεση στο Πουέρτο Ρίκο, η οικονομική κατάσταση του οποίου έχει πολλές ομοιότητες με αυτή της Ελλάδας. Το χρέος του ανέρχεται σε 72 δις. δολάρια, με επιπλέον 40 δις. δολάρια συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις και άλλα χρέη που δεν έχουν πληρωθεί: συνολικά τα χρέη ανέρχονται περίπου στο 110% του ΑΕΠ του κράτους. Η κυβέρνησή του αναζητεί αναστολή των πληρωμών των κυβερνητικών ομολόγων, έχει ήδη κάνει σημαντικές περικοπές εξόδων και σχεδίασε οικονομικό πλάνο για να καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2017.

Όμως οι γύπες-επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για πλάνα ανασυγκρότησης της οικονομίας, και δεν συγκινούνται από την εξαθλίωση του πληθυσμού, αλλά στοχεύουν στο άμεσο και όσο δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος – διότι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος της ύπαρξής τους. Απαιτούν την επιβολή μέτρων λιτότητας για να συλλεχθούν τα αναγκαία ποσά για την αποπληρωμή των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Πίσω από αυτές τις κερδοσκοπικές κινήσεις βρίσκονται τακτικά οι ίδιοι «συνήθεις ύποπτοι». Συνολικά 35 hedge funds εκμεταλλεύονται το χρέος του Πουέρτο Ρίκο: 15 από αυτά έχουν επίσης εκμεταλλευτεί το χρέος της Αργεντινής, 13 της Ελλάδας, και 7 της πολιτείας του Detroit. Αυτοί  οι επενδυτές έκαναν τεράστιες περιουσίες από την εκμετάλλευση κρατικών κρίσεων και μερικοί από αυτούς, όπως οι Aurelius Capital, Och-Ziff Capital, και Marathon Asset Management, πολέμησαν σφοδρά κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012.

Γιατί όμως οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών δεν έχουν κάνει ουσιαστικές κινήσεις να περιορίσουν τη λειτουργία των κερδοσκοπικών hedge funds; Το Economist έχει υπολογίσει ότι μόνο στη Βρετανία, τα hedge funds έχουν δωρήσει 15 εκατ. δολάρια στο Συντηρητικό κόμμα την τελευταία πενταετία. Παρόμοιες δωρεές σημαντικών ποσών έχουν γίνει και στις ΗΠΑ, όπου το 2014 το Ανώτατο Δικαστήριο επαναδιαβεβαίωσε προηγούμενη απόφασή του ότι η δωρεά χρημάτων σε κόμματα για προεκλογικές καμπάνιες αποτελεί ένα είδος «ελευθερίας του λόγου».

Με άλλα λόγια, όσοι έχουν τη δυνατότητα μπορούν να χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα, ώστε να εξασφαλίζουν (μέσω της ελευθερίας του χρηματοδοτούμενου λόγου) την προστασία των συμφερόντων τους. Για τους υπόλοιπους απομένει η «δημοκρατική» εκλογική διαδικασία, δια της οποίας έχουν την δυνατότητα να ψηφίζουν αυτούς που εκφράζουν τον ήδη κατάλληλα διαμορφωμένο «ελεύθερο λόγο».  Σε ένα τόσο στημένο σκηνικό, για να αποτραπεί η διαιώνιση των αρπακτικών κερδοσκόπων, η αφύπνιση της κοινωνίας, και η ενημέρωσή της για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, είναι άμεσα αναγκαία.

Πηγή: tvxs.gr

 ___________

Διαβάζοντας το παραπάνω ενδιαφέρον άρθρο του Μιχάλη Γιαννεσκή, θυμήθηκα ένα βίντεο που είχα παρακολουθήσει  το 2011 με συνέντευξη που έδωσε ο Αλέσιο Ραστάνι (independent market trader/ανεξάρτητος χρηματιστής) στο bbc, κατά την οποία ο Ραστάνι είχε μιλήσει κυνικά για την εκμετάλλευση της ύφεσης μελών κρατών της Ευρώπης, τα μη βιώσιμα προγράμματα διάσωσης και την Goldman Sachs αυτή που θα επικυριαρχήσει εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και βγάζοντας πολλά χρήματα από αυτήν. Παρά το γεγονός ότι δώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 ερμηνεύει τις εξελίξεις που έχουν ήδη λάβει χώρα μέχρι σήμερα στην Ευρώπη όσο καθώς και δίνει το στίγμα αυτών που θα ακολτο ουθήσουν. Συνέντευξη στο BBC το 2011

Αλέσιο Ραστάνι: Η Goldman Sachs, οι Αγορές και το Πρόγραμμα Διάσωσης της Ευρωζώνης (Ελληνικοί υπότιτλοι).

 

Ο Αλέσιο Ραστάνι μιλάει στο BBC το 2011 για τις Αγορές, το Πρόγραμμα Διάσωσης της Ευρωζώνης, και την Goldman Sachs. Ωμός, περιγράφει χωρίς περιστροφές το πώς δουλεύουν οι αγορές.

Συνέντευξη στο BBC το 2011.

H απομαγνητοφώνηση της τηλεοπτικής συνέντευξης έγινε από K.K

– [Είμαι βέβαιος ότι αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης, δεν έχει σημασία πόσα χρήματα θέλουν να βάλουν σε αυτό, δεν θα πετύχει, διότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί.] Είμαι αρκετά βέβαιος ότι το ευρώ θα καταρρεύσει και θα πέσει πολύ άσχημα. Γιατί οι αγορές εξουσιάζονται αυτή τη στιγμή από φόβο· οι επενδυτές και το » ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΗΜΑ», «ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΧΡΗΜΑ». Μιλάω για τα μεγάλα FUNDS, Hedge Funds, οι «θεσμοί» δεν «τρώνε» αυτό το σχέδιο διάσωσης. Ξέρουν ότι η «αγορά» είναι καμμένη. Ξέρουν ότι τα χρηματιστήρια έχουν «τελείώσει». Για το ΕΥΡΩ δεν νοιάζονται πραγματικά. Μεταφέρουν τα χρήματά τους σε ασφαλέστερους πόρους, όπως τα κρατικά ομόλογα, 30ετή ομόλογα και στο δολλάριο, άρα δεν πρόκειται να δουλέψει.

– Ακούμε συνέχεια ότι, ό,τι και να προτείνουν οι πολιτικοί, και να παραδεχτούμε ότι είναι μάλλον ασαφή μέχρι τώρα, δεν είναι σωστά. Μπορείτε να εντοπίσετε τι θα κρατήσει τους επενδυτές ευχαριστημένους, θα τους κάνει να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη;

– Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Προσωπικά, δεν έχει σημασία. Βλέπετε, εγώ είμαι χρηματιστής. Δεν με νοιάζουν κάτι τέτοια. Αν δω μια ευκαιρία να βγάλω χ΄ρηματα, θα την κυνηγήσω. Έτσι για τους περισσότερους χρηματιστές δεν είναι… δεν μας νοιάζει πραγματικά πώς θα φτιαχτεί η οικονομία, πώς θα διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Η δουλειά μας είναι να βγάζουμε χρήματα από αυτήν, και, προσωπικά, ονειρευόμουν κάτι τέτοιο για 3 χρόνια.
Έχω μια εξομολόγηση:Πάω για ύπνο κάθε βράδυ και ονειρεύομαι μια ακόμη ύφεση. Ονειρεύομαι μια ακόμη στιγμή σαν κι αυτήν. Γιατί; Οι άνθρωποι δε φαίνεται να θυμούνται αλλά, η ύφεση της δεκαετίας του ’30, δεν ήταν μόνο για την κατάρρευση των αγορών. Ήταν κάποιοι που ήταν προετοιμασμένοι να βγάλουν χρήματα από εκείνη την κατάρρευση των αγορών. Και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν είναι μόνο για κάποιους στην ελίτ. Ο καθένας μπορεί να βγάλει χρήματα, είναι μια ευκαιρία. Όταν οι αγορές καταρρέουν, όταν το Ευρώ και τα χρηματιστήρια καταρρέουν, Αν ξέρεις τι να κάνεις. Αν έχεις προετοιμάσει το κατάλληλο σχέδιο, μπορείς να βγάλεις πολλά λεφτά από κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, επενδυτικές στρατηγικές είναι ένα. Επενδύσεις σε ομόλογα, κρατικά ομόλογα, τέτοια πράγματα.

– Εάν μπορούσατε να δείτε τους ανθρώπους γύρω μου, είναι όλοι με ανοιχτό το στόμα με αυτά που μόλις είπατε. Εκτιμούμε την ευθύτητά σας, αλλά δεν μας βοηθάει καθόλου αυτό, ή την Ευρωζώνη, έτσι δεν είναι;

– Ακούστε. Θα το πω αυτό για όποιον μας παρακολουθεί. Αυτή η οικονομική κρίση είναι σαν καρκίνος. Αν περιμένεις και περιμένεις ελπίζοντας ότι θα εξαφανιστεί, σαν τον καρκίνο θα μεγαλώνει μέχρι να είναι πολύ αργά. Αυτό που θα ήθελα να πω στον καθένα είναι:Προετοιμαστείτε. Δεν είναι ώρα για ελπίδες ό,τι οι κυβερνήσεις θα το διορθώσουν. Οι κυβερνήσεις δεν εξουσιάζουν τον κόσμο. Η Goldman Sachs εξουσιάζει τον κόσμο. Η Goldman Sachs δε νοιάζεται για αυτό το πακέτο διάσωσης, ούτε οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι. Στην πραγματικότητα θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν λεφτά, και όχι μόνο οι χρηματιστές. Αυτό που πρέπει να μάθουν είναι πώς να βγάζουν λεφτά από μια αγορά που υποχωρεί. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να προστατεύσουν αυτά που έχουν. Γιατί η πρόβλεψή μου είναι ότι σε λιγότερο από 12 μήνες οι καταθέσεις εκατομμυρίων ανθρώπων θα εξαφανιστούν. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Έτσι θα έλεγα να είστε προετοιμασμένοι, και ενεργήστε τώρα. Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην κάνουν τίποτα.

– Αλέσιο Ραστάνι, σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη.

_

Επιμέλεια Carina