Ετικέτες

, ,

_

"Πρώτα είναι ο δρόμος και μετά η τέχνη"
                     b. Αρχιτέκτονας - street artist

«Το streetart για μένα είναι μια μορφή ελεύθερης έκφρασης. Ο κάθε καλλιτέχνης θέλει να εκφραστεί ελεύθερα. Το streetart μπορεί να είναι ένα κομμάτι, ένα μέρος της αισθητικής του αστικού τοπίου. Και νομίζω ότι ο κόσμος ξεκινάει να δέχεται το streetart, ως κομμάτι της κοινωνικής αισθητικής.»

«Αν ξεριζώσεις το streetart από το μέρος που γεννήθηκε, το δρόμο, και το εκθέσεις μέσα σε μια γκαλερί, τότε χάνει το πνεύμα της ελευθερίας που το διακατέχει»

WD(street artist)

inExarchia.gr

«Αυτά σου κλείνουν το μάτι, σε κάτι άλλο. Όλα γενικά σου κλείνουν το μάτι. Όλα. Προσπαθούν να σε φλερτάρουν. Είναι στο τοίχο. Γι αυτό έκανε ο γκαφιτάς. Γιατί θέλει να σε φλερτάρει, θέλει να σε κερδίσει, θέλει να σου πει:κοίτα, εδώ είμαι, είμαι η εικόνα μου. Αυτή.

Τα γκράφιτυ είναι μια βαρβαρότητα. Γιατί; Γιατί ο ένας γράφει, κι άλλος γράφει πάνω στον άλλονε. Είναι παραβατικό το γκραφίτι.

Είναι μια γυμναστική. Μια γυμναστική ελευθερίας.

Αυτό το έργο υπάρχει, και είναι εφόσον είναι στο δημόσιο χώρο. Είναι μια εγκατάσταση θα μπορούσαμε να πούμε, σ’ ένα τυχαίο κτήριο, το οποίο κι αυτό έγινε υπό την πίεση Τι; Να μη με δούνε. Δηλαδή, αυτά τα έργα τα γκραφίτι στους δρόμους, είναι ένα χαρακτηριστικό κι αυτό. Ότι ανεβαίνει η αδρεναλίνη. Έχει αδρεναλίνη επάνω το έργο.»

Νίκος Τραννός
καθηγητής γλυπτικής στη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών
Κάτοικος Εξαρχείων

«Γκραφίτι θα δούμε όχι μόνο πάνω σε τοίχους και τρένα αλλά και σε ρολά καταστημάτων, κάδους, κολώνες.
Χρώμα και ζωντάνια πάνω σε κάθε τι άψυχο και αδιάφορο που μέχρι πριν θα περνούσε σίγουρα απαρατήρητο.»
                                                                                                                    Αφηγητής

«Το γκράφιτι έχει κάτι από μία αλήθεια, γιατί πας και το κάνει στο σπίτι κάποιου άλλου. Έχει όριο; Έχει περιορισμό; Έχει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα πας σ’ ένα μνημείο και θα γράψεις επάνω. Γιατί, άστο, το σεβάστηκε ο χρόνος. Άστο εκειπέρα να το δούμε όπως είναι.»

Νίκος Τραννός
καθηγητής γλυπτικής στη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών
Κάτοικος Εξαρχείων

exarchia

_

Advertisements