Ετικέτες

,

*

webmd_rm_photo_of_nerve_damage
*

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

(Π.Σ) είναι η συνηθέστερη αιτία αναπηρίας των νέων μετά τα ατυχήματα. Στην Ελλάδα πάσχουν περίπου 10.000-12.000 άτομα και παγκοσμίως περίπου 2,5 εκατομμύρια. Η πλειονότητα των ασθενών προσβάλλεται σε ηλικία 20-40 ετών, ενώ οι γυναίκες προσβάλλονται περίπου 2,5 φορές συχνότερα από τους άνδρες. Η συχνότερη μορφή της νόσου, όπως μας εξηγεί IMG_0524ο κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, νευρολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Νευροφυσιολογίας, είναι η Υποτροπιάζουσα-Υφιέμενη(Υ.Υ.), δηλαδή με εξάρσεις συμπτωμάτων (επίμονα μουδιάσματα, θάμβος οράσεως, μυϊκή αδυναμία, αταξία βαδίσεως, σφιγκτηριακές διαταραχές και άλλα) και ακολούθως μερικές ή πλήρεις υφέσεις τους. Η υποτροπή συνήθως υφίεται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες με χορήγηση ενδοφλέβιας κορτιζόνης επί 5 μέρες. Η συχνότητα, όμως, και η βαρύτητα των υποτροπών παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ των ασθενών. Τελικά, ποσοστό μικρότερο του 20% καταλήγει σε αναπηρικό καρότσι, ενώ το 10%-20% των ασθενών παρουσιάζει μόνο πλήρως υφιέμενες υποτροπές χωρίς υπολειμματική αναπηρία (η καλοήθης μορφή της νόσου).

Οι ασθενείς με Π.Σ. παρουσιάζουν 7,5 φορές μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών από τον γενικό πληθυσμό και 75% μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό διαζυγίων. Επιπλέον, η ανεργία πλήττει 2 στους 3 ασθενείς με Υ.Υ. μορφή της νόσου. Η Π.Σ. είναι αυτοάνοση νόσος, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα (για άγνωστο λόγο) «επιτίθεται» στο περίβλημα μυελίνης των αξόνων των νευρονικών κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό κινητοποιεί φλεγμονώδεις μηχναισμούς που προκαλούν τις υποτροπές. Παράλληλα, ενεργοποιούνται και νευροεκφυλιστικοί μηχανισμοί (κυτταρικός θάνατος) που οδηγούν στην ατροφία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Στην εκδήλωση της Π.Σ. συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, αν και η κληρονομικότητα μεταξύ συγγενών α’ βαθμού είναι 1%-3%.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η κύρια μέθοδος διάγνωσης και παρακολούθησης της νόσου είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. Από το 1995 και μετά, οι νευρολόγοι, αφού θέσουν με βεβαιότητα τη διάγνωση της Υποτροπιάζουσας – Υφιέμενης Π.Σ. χρησιμοποιούν ως πρώτης γραμμής αγωγή για την προφύλαξη της επιδείνωσης της νόσου τις ενέσιμες θεραπείες με ιντερφερόνες-β και το Glatiramer Acetetate. To επίσης ενέσιμο (νοσοκομειακής χρήσης) Nattalizumab εγκρίθηκε σχεδόν από 10ετίας ως δεύτερης γραμμής αγωγή. Το επίσης ενέσιμο νοσοκομειακής χρήσης Alemtuzumab, που κυκλοφόρησε εσχάτως και μαζί με το Natalizumab, είναι ίσως το αποτέλεσματικότερο μέχρι σήμερα, χρησιμοποιείται από τους νευρολόγους στην πράξη ως τρίτης και σε ειδικές περιπτώσεις ως δεύτερης γραμμής φάρμακο. Η προσδοκία, όμως, των ασθενών να απαλλαγούν από τις μακροχρόνιες ενέσιμες θεραπείες με την αντικατάστασή τους με από τους στόματος (per os) λήψη φαρμάκων, ισάξιων ή και ακόμη αποτελεσματικότερων από τα ενέσιμα, φαίνεται ότι υλοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια. Το Fingolimod είναι το πρώτο per os υψηλής αποτελεσματικότητας που κυκλοφόρησε, με 54% μείωση του ρυθμού υποτροπών και 30% μείωση της εξέλιξης της αναπηρίας, το οποίο όμως εγκρίθηκε σαν δεύτερης γραμμής για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, δύο επιπλέον per os κυκλοφορούν πλέον στην Ευρώπη και την Ελλάδα: η Teriflunomide και το Dimethyl Fumarate- DMF. Η Terifluomide έδειξε στη διετία αποτελεσματικότητα στη μείωση των υποτροπών, με μείωση του σχετικού κινδύνου κατά 31,5% και στην υψηλή δόση των 14mg εξέλιξη της αναπηρίας παρουσίασε το 21,7% έναντι του 27,3% του εικονικού φαρμάκου. Το DMF επίσης στη διετία μείωσε, στο σύνολο των ασθενών, την ετήσια συχνότητα υποτροπών κατά 49% και τον κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας κατά 32%, ενώ στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς αντίστοιχα κατά 56% και 71%.

Η προσδοκία των ασθενών να απαλλαγούν από τις μακροχρόνιες ενέσιμες θεραπείες με τη λήψη φρμάκων από του στόματος, ισάξιων με τα ενέσιμα, φαίνεται οτι υλοποιείται τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (έντυπη),  Ένθετο: Big Fish
Multiple Sclerosis-Big Fish-8_2_2015
Body&Soul – Από τη Σοφία Νέτα

*

Σημείωση
Η ασθένεια της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, στην ελλάδα συνηθίζεται να ονομάζεται και  Σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο όρος στα αγγλικά αποδίδεται ως Multiple Sclerosis (MS) και είναι η απευθείας μετάφρασή του.

Επιμέλεια: Carina

Advertisements