Ετικέτες

, , , , ,

employees

Ξημερώματα Σαββάτου της 28/9/2013, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πέρασε χειροπέδες και πραγματοποίησε τη σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού του εθνικιστικού(ναζιστικού) κόμματος της «Χρυσής Αυγής» και ακολούθησαν αιφνιδιαστικές συλλήψεις (μέχρι αυτή τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν κείμενο),άλλων 16 ατόμων- βουλευτών και μελών της, σε σύνολο 36. Οι συλλήψεις έγιναν με βάση το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που θεωρεί τη Χ.Α «εγκληματική οργάνωση»

Κάτι τέτοιο συνέβει πρώτη φορά το 1974 με την πτώση της δικτατορίας· να γίνονται δηλαδή, συλλήψεις αρχηγού κόμματος και βουλευτών, χωρίς άρση της ασυλίας τους και μάλιστα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει και την ευθύνη για τις έρευνες. Σχετικά με την άρση της ασυλίας:
«Το άρθρο 62 του Συντάγματος που αναφέρεται στις προϋποθέσεις για τη δίωξη βουλευτή είναι αυτό που ρητώς ορίζει ότι «δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για τη δίωξη, σύλληψη, φυλάκιση βουλευτή για τα αυτόφωρα κακουργήματα». Η συνταγματική αυτή πρόνοια είναι που άνοιξε το δρόμο για τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής καθώς τα εντάλματα σύλληψής τους εκδόθηκαν για κακουργήματα που προβλέπουν διαδικασία αυτόφωρου.»

Στους διαδρόμους και τα γραφεία της ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών), γράφεται η ιστορία των «μελανών», με λευκά γράμματα.

Ωστόσο, υπάρχουν οι παρακάτω σημειώσεις που θα μπορούσαν θεωρητικά, να συνδεθούν έμμεσα ή άμεσα.

1- Η χρονική στιγμή της ιστορικής σύλληψης του αρχηγού και των βουλευτών της Χ.Α., συμπίπτει με την προγραμματισμένη επίσκεψη της ΤΡΟΙΚΑΣ προκειμένου να συζητήσουν τον προϋπολογισμό για το 2014. Καθώς δεν υπήρξε οριστική συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, σε αρκετά ζητήματα, θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις. Συμφωνία επήλθε μόνο για τον προϋπολογισμό του 2013. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο δεκαπενθήμερο εξ αποστάσεως και μέσω ηλεκτρονικών οδών επικοινωνίας.

Ένα δείγμα γραφής από τα
όσα ζητάνε οι δανειστές και εμβρόντητοι τους ακούν οι υπουργοί και υφυπουργοί

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.

Αύξηση των εισιτηρίων του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών.

Διατήρηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης για τρία ακόμα χρόνια.

Περικοπές σε μισθούς, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Αύξηση τελών κυκλοφορίας.

Νέο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών τιμών, που θα φέρει αυξήσεις σε αρκετές περιοχές.

Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό.

Ακόμα μεγαλύτερη περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, αρχίζοντας από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και από την κατάργηση της έκπτωσης που προκύπτει από τις ιατρικές δαπάνες.

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η απαίτηση των δανειστών μεταφράζεται ως προτροπή να φορολογηθούν περιουσιακά στοιχεία που έως τώρα δεν υπολογίζονταν, όπως, για παράδειγμα, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.

Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων.

Νέος φόρος ακινήτων. Η διαφορά του ενός δισεκατομμυρίου που προκύπτει στα βεβαιωμένα έσοδα που ζητεί η τρόικα από αυτά που προτείνει η κυβέρνηση, φέρνει όλο και πιο κοντά τη διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα.

Απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Έστω και αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για σταδιακή απελευθέρωση.

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

Η Κυβέρνηση προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη από τις απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή που θα θέσει σε κίνδυνο και τα έως τώρα επιτεύγματα.

Σήμερα με τον πιο επιτακτικό τρόπο επιβάλλεται να ξεκινήσει ένας διάλογος στο πιο υψηλό επίπεδο με τους εταίρους και δανειστές μας για το μέλλον της χώρας και την ενωμένης Ευρώπης.
Παρασκήνιο

2- Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκλογές.
Τίθεται όμως το ερώτημα: εκλογές στη συγκεκριμένη περίδο, με τις εξελίξεις που τρέχουν και αυτές που αναμένονται, ποιον θα συνέφερε; Θα οφελούνταν η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και θα άφηνε εκτεθειμένη τη «Χρυσή Αυγή»; Η κυβέρνηση αναμένει να δει την αντίδραση της Χρυσής Αυγής. Αν θα υλοποιήσει την απειλή ομαδικής ή τμηματικής παραίτησης των βουλευτών της, προκειμένου να προκαλέσει διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις κάποιες σκέψεις που διατυπώθηκαν για γενικές εκλογές, το Μαξίμου δηλώνει ότι προτεραιότητά του είναι η διασφάλιση της ομαλότητας στη χώρα και η μη διακινδύνευση των θυσιών του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, με τις εξελίξεις να τρέχουν κάθε σενάριο είναι ανοικτό. Στη δήλωσή του ο Σαμαράς έδωσε τη γραφμμή:  «δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές».

©Κ.Κ.-Carina

__