Ετικέτες

, , , ,

.•.

Όχι, δεν επιλέξαμε εμείς αυτή την παράσταση. Δεν γνωρίζαμε καν ότι υπάρχει. Όταν το μάθαμε είχαμε ήδη εκτεθεί στο θέαμα του οποίου οι εικόνες και ο λόγος ήταν αρχικά δυσνόητος.

Ναι, γίναμε θεατές μιας διαδραστικού τύπου παράστασης, στην πολιτική σκηνή, ενός έργου όπου η πλοκή του βασίζεται σε κομματικές αναμετρήσεις, δολοπλοκίες εγκλήματα και επικίνδυνες αποστολές· κι εμείς ως θεατές, είμαστε τα ζόμπι μιας συνεχούς νεκρανάστασης.

Πεθαίνουμε για να δούμε αν και πώς θα αναγεννηθούμε

Αυτή την περίοδο- ειδικά μετά τη δολοφονία του νεαρού ράπερ, Παύλου Φύσσα από τον Γ. Ρουπακιά (σύμφωνα με ομολογία του και μαρτυρίες) και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών ομάδας χρυσαυγιτών- σημειώνεται ένα κυνηγητό μεταξύ κυβέρνησης  και Χ.Α., όπου το ρόλο του συντονιστή, μετρονόμου, έχοντας ως επιδίωξη να αναδειχθεί σε εγγυητή της νομιμότητας, ανέλαβε ο  ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια οι ρόλοι έχουν διαμοιραστεί αυθαίρετα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιώντας ως ακλόνητο επιχείρημα την φασιστική, ναζιστικού τύπου, επικίνδυνη δράση της Χ.Α., επιδιώκει την εξόντωσή της από τον πολιτικό στίβο. Γίνεται όμως άκοπα αντιληπτό, ότι ο φασισμός είναι ποικιλονωμικός, πολυπρόσωπος και πολυεστιακός. Η εδραίωση μιας φασιστικού τύπου πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά, τόσο από την δικομματική κυβέρνηση όσο και από το κόμμα της Χ.Α., και ενώ καταμετρώνται νεκροί, άλλοι γνωστοί κι άλλοι άγνωστοι (όπως και οι δολοφόνοι τους), εγείρει ερωτήματα που αφορούν τόσο στα κίνητρα και τους πραγματικούς σκοπούς, όσο και την καταγωγή αυτής της πολιτικής που ξεδιπλώνεται στην μετανεωτερική Ελλάδα.

Η μέχρι τώρα στάση της, σε ό,τι αφορά αρχικά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που υπήρξαν και τις αποφάσεις που πάρθηκαν και πρόκειται να παρθούν και να εφαρμοστούν, αφορά σε μια πολιτική δημοσιονομικής γύμνιας και οικονομικής αποτέφρωσης τόσο της χώρας όσο και των ανθρώπων της. Στο δε θέμα της δράσης των μελών και βουλευτών της Χ.Α., δεν έδειξε μέχρι σήμερα τη διάθεση να τεθεί στο τραπέζι των θεμάτων προς αντιμετώπιση, παρά μόνο, πώς ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και εντολές -μέσω μνημονείων και άτυπων υποδείξεων- να εφαρμοστεί η δημοσιονομική πολιτική του αποκλεισμού και της εξαθλίωσης που οδηγεί στο θάνατο και την απελπισία. Είναι φασισμός και επικίνδυνη συμπεριφορά αυτή ή όχι; Επιπρόσθετα, τίθεται το ερώτημα: προτίθεται η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και αξιών στη σημερινή πραγματικότητα στην διαμόρφωση της οποίας είναι φυσικός και ηθικός αυτουργός; Εάν λοιπόν, αποφασίσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση ανάληψης πολιτικής ευθύνης και αλλαγής σχεδίου πλεύσης, το οποίο θα περιλαμβάνει ηπιότερη πολιτική λιτότητας και θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ανασάνουν, τότε:

τι θα μπορούσε να θυσιάσει 
προκειμένου 
να αναρώσουν από τον φόβο; 

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίαιης συμπεριφοράς της Χρυσής Αυγής, τα αντανακλαστικά της αποδείχτηκαν περιορισμένης αντίδρασης. Χαρακτηρίζονταν και συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται, από υποκινητικότητα, μη φυσιολογικής ανάπτυξης. Υπό μιαν έννοια, ανησυχητικό είναι ότι, αυτοί που «προσπαθούν» να περιθωριοποιήσουν την ΧΑ, είναι αυτοί που την «έθρεψαν». Επιδίδονται στο γενοκτονικό έργο του λαού αυτής της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που υποκριτικά θέλουν να τον προστατέψουν. Μετά την έξαρση των τελευταίων διαδοχικών γεγονότων -την φασιστικού τύπου πρόκληση  επεισοδίων – κατά το μνημόσυνο για τα θύματα της Πηγάδας στο Μελιγαλά, τα επισόδεια στα Γιαννιτσά και τη δολογοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χ.Α- εκδηλώθηκε ιδιαίτερης έντασης λαϊκή αντίδραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Έτσι δεν άφησε περιθώρια στην κυβέρνηση να μη προβεί σε ενέργειες (εντυπωσιασμού επί της ουσίας), που είχαν σκοπό να δηλώσουν ότι προτίθενται να πατάξει το φαινόμενο του ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής ( χαρακτηρισμό που δεν αποδέχεται η Χ.Α.). Ποιο λοιπόν, θα είναι το μέλλον και ποιό είναι το παρελθόν της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει τεθεί στο επίκέντρο όλων των διαβουλεύσεων, συσκέψεων, συζητήσεων, δηλώσεων και αθρογραφιών, σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Παρακολουθώντας βέβαια, τα γεγονότα όπως εξελλίσονται, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι, αυτή η αντιφασιστική κίνηση και αντίδραση της κυβέρνησης με σκοπό είτε να απονομιμοποιήσει την Χ.Α. ή να περιορίσει και να ελέγξει την πολιτική της δράση και συμπεριφορά, συμπίπτει με την επιδίωξή της ως κόμμα(τα), να αναχαιτίσει την αύξηση των ποσοστών της, θέτοντάς την έτσι, εκτός ανταγωνισμού.

Αποφάσισαν τώρα να τους ξεμπροστιάσουν ενώ μεχρι τώρα τους κάλυπταν. Μήπως είναι συνυπεύθυνοι για τον θάνατο του Φύσσα; Αυτοί που αναδυκνείουν το ψέμα και αποκαλύπτουν τους ψεύτες, δεν αποκλείει ότι δεν είναι και οι ίδιοι.

__

FT προς Σαμαρa: Πατaξτε τη Χρυσh Αυγh ανεξαρτhτως πολιτικοy κoστους

Την επιβολή του νόμου στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους ζητούν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό οι Financial Times με το κύριο άρθρο τους που έχει τίτλο «Σκοτάδι την αυγή».

 
Η βρετανική εφημερίδα θεωρεί ότι η απάντηση «δεν είναι ούτε η ανοχή αισχρών πράξεων, ούτε η προσπάθεια να οδηγηθεί η Χρυσή Αυγή σε υπόγεια δράση, που θα δυναμώσει την απήχησή της ως αντικαθεστωτική φωνή». Αυτό που κατά την εκτίμηση της εφημερίδας πρέπει να κάνει ο κ. Σαμαράς μετά τις «ευπρόσδεκτες» δηλώσεις του στον απόηχο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είναι «να συνεχίσει επιμένοντας στην εφαρμογή του νόμου και την έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής και των πρόσφατων βίαιων περιστατικών».

ftΟλόκληρο το άρθρο >>>

__

Με βάση το παραπάνω άρθρο των Financial Times, γεννάται ένα εύλογο ερώτημα:γιατί ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση δέχονται έστω και έμμεσα υποδείξεις – εντολές- σχετικά με την πάταξη της Χ.Α.; Για ποιο λόγο υποδεικνύνεται πολιτική συμπεριφορά; Πιθανόν να βασίζεται στο ότι η κυβέρνηση έμεινε στο παρελθόν και θα έμενε και τώρα, απαθής απέναντι σε αυτά τα εκτός ορίων νομιμότητας και ανθρώπινης συμπεριφοράς που συμβαίνουν. Δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία που συγκεντρώνονταν από τη δημόσια συμπεριφορά της όταν επιδίδονταν σε ποινικά κολάσιμες πράξεις και έδειχναν αδιάψευστα το  επιθετικό πρόσωπο της Χ.Α., η οποία μάλιστα, απροκάλυπτα λειτουργεί  και δρα και ως δολοφονική μηχανή;
Δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά η ακόρεστη ψηφοθηρική διάθεση των εξουσιαστών.

Αναρωτιέται ο κ.Τσίπτρας :«…ότι ο υπουργός Δημοσίας Τάξης της Ελλάδας χθες, μία μέρα μετά τη δολοφονία όμως, έστειλε στην εισαγγελία 31 φακέλους με παραβατικές πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής. Για να τους στείλει την επόμενη μέρα, προφανώς τους είχε έτοιμους. Άρα, είχε συλλέξει τα στοιχεία. Πολλοί από αυτούς τους φακέλους μπορεί να είναι και για πράξεις που έγιναν ένα χρόνο πριν. Γιατί δεν υπήρχε αυτή η αποφασιστικότητα;» (εδώ το άρθρο)

Σχηματικά θα μπορούσα να πω, ότι όλο αυτό το σκηνικό που η κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξαντλούνται στο κυνήγι της Χ.Α., είναι σαν μία παρτίδα σκάκι. Η σκακιέρα έχει ανοίξει, οι παίκτες και τα πιόνια τους τοποθετήθηκαν, αλλά υπάρχει ένα τρίτο άτομο, όπου αυθαίρετα έχει τοποθετήσει τα δικά του (αυτοσχέδια) πιόνια  και εμποδίζει την έναρξη αυτής της παρτίδας. Τι θα γίνει λοιπόν; Οι παίκτες θα πρέπει να επιλέξουν, πώς θα αντιμετωπίσουν το εμπόδιο προκειμένου να ξεκινήσει η παρτίδα. Πιθανές δύο επιλογές : ή συνεργάζονται προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο και  να παίξουν, η δεν γίνεται το παιχνίδι.

Κείμενο ©Κ.Κ.-Carina

.•.

Advertisements