Ετικέτες

, , ,

_

robert-and-shana-parkeharrison_3303

Όπως επισημαίνεται στο γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συνολικά διεξήχθησαν 600 τέτοιες έρευνες σε 50 κλινικές, οι οποίες συνεχίσθηκαν έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έγγραφα του πρώην υπουργείου Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Ανατολική) και του Γερμανικού Ινστιτούτου Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πειραμάτων του φαρμάκου Trental, για το κυκλοφορικό, στο Ανατολικό Βερολίνο. Το φάρμακο ήταν της εταιρείας Hoechst, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με τη Sanofi.

Δύο ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μαγδεμβούργο κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών αντιυπερτασικού της Sandoz, η οποία κατόπιν εξαγοράσθηκε από την ελβετική Novartis.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συχνά οι άνθρωποι που μετατρέπονταν σε πειραματόζωα δεν ήταν σε θέση να δώσουν συνειδητά τη συγκατάθεσή τους για τις δοκιμές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση 30 ηλικιωμένων με νοητικά προβλήματα, στους οποίους δοκιμάστηκε το ΕΡΟ έπειτα από παραγγελία δυτικογερμανικής εταιρείας στο βερολινέζικο νοσοκομείο της Πρόνοιας, αλλά και των αλκοολικών σε κατάσταση στέρησης, στους οποίους χορηγούνταν το Nimopidin της Bayer για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο.

Όπως αναφέρεται στο Spiegel, τα δυτικά εργαστήρια προσέφεραν έως και 800.000 ανατολικογερμανικά μάρκα για κάθε τέτοια κλινική δοκιμή. Οι εταιρείες απαντώντας στις πληροφορίες του δημοσιεύματος ανέφεραν πως «αυτά ανήκουν στο απώτερο παρελθόν» και πως «σε γενικές γραμμές, οι κλινικές δοκιμές υπακούουν σε πολύ αυστηρά διαδικαστικά πρωτόκολλα ασφαλείας».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η ομοσπονδία των ερευνητών φαρμακευτικών εταιρειών δεν βλέπει «προς στιγμήν να συντρέχει κάποιος λόγος για να διατυπώνονται υποψίες ότι υπήρξε κάτι παράτυπο».

Όπως σημειώνεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που επικαλείται το δημοσίευμα του Spiegel, ήδη από το 2010, το τοπικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MDR είχε αποκαλύψει περιπτώσεις πειραματισμού φαρμάκων σε ανθρώπους στην Ανατολική Γερμανία, αλλά τότε η υπόθεση αφορούσε 2.000 ασθενείς που είχαν λάβει το αντικαταθλιπτικό Befaromin μίας θυγατρικής της Novartis.

πηγή : Tvxs.gr

_