Ετικέτες

, , , , , ,

Πριν την Χαλκιδική πέρασε και από την Τουρκία:
το «έργο» της ELDORADO GOLD
στο KISLADAG

66f461a82eb04828d9f9f9abb89cb004_XL

Η ELDORADO GOLD είναι η γνωστή – μεγάλη καναδική εξορυκτική εταιρία, που μαζί με τις επιχειρήσεις του «δικού» μας Μπόμπολα ανέλαβε την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της Χαλκιδικής.

Και καθώς η καναδοί δεν είναι και «χθεσινοί», στη συνέχεια δημοσιεύουμε κάποια δεδομένα για το «έργο» της και στη γειτονική χώρα, στην εξόρυξη χρυσού και εκεί.

Το γεγονός

Στις 11 Αυγούστου οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση στις εγκαταστάσεις εκχύλισης του μεταλλείου χρυσού Κisladag, κοντά στην πόλη Εσμέ, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό.

Η Καναδική εταιρεία ELDORADO GOLD που λειτουργεί το μεταλλείο χρησιμοποιεί την τοξική και επικίνδυνη μέθοδο της εκχύλισης με κυάνιο σε σωρούς, απέκρυψε τη διαρροή, ενώ θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό για να προλάβουν να… εκκενωθούν από τη περιοχή τα γύρω χωριά.

Ακολουθεί μεταφρασμένο άρθρο από την τουρκική ιστοσελίδα …

Κίνδυνος από κυάνιο στο Εσμέ

Το μεταλλείο χρυσού που λειτουργεί η ELDORADO GOLD στο Ουσάκ Εσμέ, συνεχίζει να απειλεί την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Την Κυριακή – 12 Αυγούστου, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που επιθεώρησε το ορυχείο διαπίστωσε ότι υπήρχε διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό.
Η ομάδα, που αποτελούνταν από τον ειδικό Δημόσιας Υγείας Καθ. Δρ Ali Osman Karababa, τον γεωλόγο μηχανικό Tahir Ongur και τον εκπρόσωπο της SOS, Ugur Sümer, επεσήμανε ότι το μεταλλείο δεν έχει φράγμα τελμάτων, και ότι μια ισχυρή μυρωδιά από αμυγδαλέλαιο υπάρχει στον αέρα – υποδεικνύοντας την παρουσία HCN (υδροκυανίου) στην περιοχή.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι «αν κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ένα σφίξιμο στην αναπνοή και πεπτικά προβλήματα, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να σχετίζεται με την παρουσία του υδροκυανίου στην ατμόσφαιρα».

Το μεταλλείο δεν εξέδωσε προειδοποίηση

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων τόνισε επίσης ότι οι αρχές του μεταλλείου δεν είχαν βγάλει καμία ανακοίνωση ή προειδοποίηση ότι υδροκυάνιο είχε διαρρεύσει στην περιοχή.

«Στο σχέδιο διαχείρισης που επισυνάπτεται στο έγγραφο Περιβαλλοντικής Εκτίμησης της επιχείρησης, αναφέρεται σαφώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα εκδοθεί συναγερμός στα χωριά της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να εκκενωθούν».

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν διασπείρει τα τέλματα από τους σωρούς κατά μήκος της κοιλάδας, και ζήτησαν να γίνει ανάλυση του νερού ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή.

Το 2006, από τις 26 μέχρι 28 Ιουνίου, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο Εσμέ παρουσιάστηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, με συμπτώματα δηλητηρίασης από κυανιούχα όπως ναυτία, πόνους στο κεφάλι, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα των άκρων και ρίγη.

Εκείνη την εποχή, τα δείγματα αίματος από καταγγέλλοντες που είχαν λάβει οι γιατροί της ομάδας Elele είχαν κατασχεθεί από την τοπική διοίκηση. Ωστόσο, κυάνιο εντοπίστηκε σε 9 δείγματα που αναλύθηκαν χωρίς κρατική άδεια.

πηγή: Environment.gr

αρχική πήγή: Etha.com.tr

_

Εξόρυξη χρυσού και επιπτώσεις στην υγεία στην Ονδούρα

27 January, 2013 by antigoldgreece

Από metalleiastop

Οι φωτογραφίες που θα δείτε στη συνέχεια του άρθρου προέρχονται από κατοίκους της κοιλάδας Siria Valley όπου βρίσκεται το ορυχείο χρυσού “San Martin” της καναδικής εταιρείας Goldcorp Inc. Πρόκειται για ορυχείο επιφανειακής εξόρυξης (open pit) και γίνεται ευρεία χρήση κυανίου.

Το άρθρο αυτό συντάχθηκε από την Τοπική Επιτροπή Περιβάλλοντος και Προστασίας των Δικαιωμάτων της περιοχής Siria Valley. Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από στις 12-13 Μαρτίου 2009 από τον Carlos Amador (piviamador@yahoo.com) που είναι μέλος της παραπάνω επιτροπής.

Από το 2000 η καναδική εταιρεία Goldcorp Inc. λειτουργεί το εν λόγω μεταλλείο μέσω της τοπικής θυγατρικής της εταιρείας Entremares S.A. Αποτελεί κοινή πεποίθηση πολλών ανθρώπων και ομάδων στην Ονδούρα αλλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής (όπως για παράδειγμα το ορυχεία Marlin στην Γουατεμάλα) πως το ορυχείο αποτελεί την πηγή άμεσων και έμμεσων προβλημάτων υγείας των κατοίκων που ζουν κοντά σε αυτό.

η συνέχεια του άρθρου >>>>

__

Advertisements