Ετικέτες

, , ,

Μπορεί η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών να γίνει πραγματικότητα; Το διαδικτυακό κανάλι EuroparlTV παρουσιάζει μια ματιά στα υπέρ και τα κατά μιας πιθανής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Η απομαγνητοφώνηση σχετικού video απο Carina

«Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών ίσως γίνεται πραγματικότητα.Τοσο η Η.Π.Α όσο και Ε.Ε. επιθυμούν την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την διαντλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επανδύσεων.Η Η.Π.Α. και η Ε.Ε. έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο.Το αμφίδρομο εμπόριο αποφέρει συνολικά 600 δις ευρώ.Πολύς ενθουσιασμός περιβάλλει την πιθανή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών.Τι θα σημαίνει όμως αυτό για τον τρόπο που συναλλασόμαστε με άλλες χώρες; Και πώς θα επηρεάσει του ευρωπαίους πολίτες ; Να δούμε τι έχουν να πουν οι ευρωβουλευτές.

Για τον ευρωβουλευτή που έγραψε την έκθεση, με την αποτυχία των συζητήσεων του ΠΟΕ, η ώθηση για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι τώρα πολύ μεγάλη. Οι θετικοί εξωτερικοί παράγοντες της συμφωνίας θα είναι να επιβεβαιώσουν την ηγεσία της Ένωσης και των ΗΠΑ ,όσον αφορά τη δημιουργία κανόνων και τον καθορισμό προτύπων. Η απομάκρυνση φραγμών στο εμπόριο, ίσως αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 190 δις. Μπορεί να οδηγήσει και σε δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις. Αλλά κάθε συμφωνία με τις ΗΠΑ χρειάζεται έγκριση του ΕΚ και πολλοί ευρ/τές εξέφρασαν ανησυχίες. Όλοι στην ΕΕ λένε : «δεν θέλουμε τον αμερικάνικο τρόπο ζωής», αλλά θέλουμε να συναλλάσονται μαζί μας οι Αμερικανοι στο ίδιο επίπεδο. Οι σκεπτικιστές λένε ότι και οι δύο οικονομίες θα τονωθούν κατά μόνο 1%, η συμφωνία θ΄ αποδυναμώσει τον ΠΟΕ και τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ ένωσης με άλλους. Δεν θα εγκαταλείψουμε καμία άλλη διαπραγμάτευση που κάνουμε. Ακόμη και μια μικρή άυξηση στο εμπόριο θα φέρει τεράστια προστιθέμενη αξία, όσον αφορά την ανάπτυξη και τις δουλειές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Πρόεδρος Barack Obama έδωσε την υποστήριξή του. Η προώθηση συμφωνίας πριν αφήσει το πόστο του, ίσως να είναι η μακροπρόθεσμη οικονομική κληρονομιά της προεδρίας του.»

πηγή video : Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – EuroparlTV

_

Advertisements