Ετικέτες

, , , , , , , ,

_

114023-21_2684_mg_5463.

Ξημερώματα Κυριακής 17/2/2013, 40-50 άτομα εισβάλλουν στο φυλασσόμενο χώρο του εργοτάξιου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής και αφού ξυλοκοπούν, δένουν και περιλούουν με βενζίνη τους φύλακες της εισόδου, βάζουν φωτιά στις εγκαταστάσεις, καίγοντας τρία φορτηγά, ένα γκρέιντερ, εκσκαφείς, δύο τζιπ, δύο γεννήτριες και τα κοντέινερς όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας και τρέπονται σε φυγή. Φεύγοντας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δράστες έφραξαν με κορμούς δέντρων την πρόσβαση προς τις εγκαταστάσεις, στη διασταύρωση Παλαιοχωρίου και Μεγάλης Παναγίας, ώστε να εμποδίσουν την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εδώ τα video1, video2

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στο γεγονός της εμπρηστικής επίθεσης, με αναφορές στα δελτία ειδήσεων, ή εκπομπές, σε αντίθεση με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, τις οποίες απέφευγαν συστηματικά τόσο πρόσφατα όσο και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπ΄όψη τους τις κραυγές αγωνίας των πολιτών των Σκουριών, προς στην πολιτεία, τις κυβερνήσεις που διαχειρίζονταν το θέμα, αλλά και προς την ελληνική κοινωνία, επιδιώκοντας της ενημέρωσή της, ότι στον τόπο τους διαπράττονται περιβαλλοντικές, κοινωνικές, εκτροπές, με σοβαρές συνέπειες στη διαβίωσή τους, τις οποίες το κράτος προσπαθεί να υποβαθμίσει.

Συμφωνα με ντοκυμαντέρ, που έκανε ο Γ.Αυργερόπουλος (εδώ τα video: video1 video2,) το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Β. Χαλκιδική, πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, αξίας 16δις, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold (η οποία δημιουργήθηκε την προηγούμενη ημέρα της μεταβίβασης των δικαιωμάτων, από την απερχόμενη λόγω πτώχευσης εταιρεία, «TVX gold HELLAS «) – μετοχικού κεφαλαίου 60.000€. Η αξία μεταβίβασης στην Eldorado Gold , ήταν της τάξεως του  ποσού των 11.000.000€ – δηλαδή «αντί πινακίου φακής», επί υπουργείας Χ.Πάχτα, τον Δεκέμβριος του 2003.Τα χρήματα μάλιστα αυτά, δεν πήγαν στο ελληνικό κράτος, αλλά διατέθηκαν ως αποζημιώσεις στους εργάτες, της εταιρείας που αποχώρησε. Το έργο του Χ.Πάχτα συνέχισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τοποθετηθηκε υπουργός περιβάλλοντος το 2011 , τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Αρχέγονα δάση Χαλκιδικής

Αρχέγονα δάση Χαλκιδικής , δρυός –οξιάς-καστανιάς

Γιώργος Καλύβας κάτοικος Σκουριών
«Εγώ καλλιεργώ εδώ, 240 καρυδιές, καστανιές, ακτινίδια, έχω μελίσια. Είμαι αυτόνομος, δηλαδή κερδίζω τη ζωή μου απ’αυτό το κτήμα.Έχουμε πολύ δουλειά, καθαρά που λένε, και δεν πειράζω και τη φύση, εδώ συμβιώνω μαζί της. Κομμάτι της ειμαι κι εγώ, κι έτσι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή μας. Να είναι τα βήματά μας λίγο ελαφρά επάνω στη γη. Να μην είναι βαριά.

Βρίσκομαι δίπλα, στο άλλο το χωράφι, στο άκρο ακριβώς που έχουν οριοθετήσει τα πέλματα το φράγματος.Εγώ είμαι στο στόμα του λύκου, εδώ, στην κυριολεξία, θα δω πώς θα πορευτώ κι εγώ, δεν ξέρω…δεν θέλω να φύγω με τίποτα, ίσω με μπαζόσουν κι όλας με τα απόβλητά τους και τα φράγματά τους,..δεν ξέρω.

Δεν θα υπάρχει επιστροφή μετά, θα καταστραφεί αυτό  εδώ το πράγμα, είναι ο πυρήνας του, γιατί είναι μέσα στην καρδιά του δάσους. Αυτό είναι ύβρη, δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Πιστεύω ότι είναι και ένας μεταμοντέρνος πόλεμος, αυτό που γίνεται τοπικά, εδώ, δηλαδή μια εισβολή με κεφάλαια και με νόμους ,για να σε πάρουν τις πρώτες ύλες και να σ΄αφήσουν τη ρύπανση, ας πούμε, και τη μόλυνση.»

gold_mining_open_pit

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, κάνει τα χρυσoφόρα κοιτάσματα της Χαλκιδικής να φαντάζουν ως σωτηρία.
Ακόμα κι αν πουλήθηκαν κάτω από την αγοραία αξία τους, όπως έκρινε η ευρωπαϊκή επιτροπή, ίσως το ελληνικό δημόσιο ακόμα και τώρα, να μπορεί να επωφεληθεί από τα δικαιώματα εξόρυξης και να βάζει στα ταμεία του, έστω κι ένα μικρό ποσοστό , απ’ τον πλούτο που θα βγαίνει από το υπέδαφος της χώρας.
Δυστυχώς όμως ούτε αυτό μπορεί να συμβεί.

«Αυτή η αξία, έχει εκχωρηθεί, σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα στις εταιρείες που θα πάρουν το μεταλλευτικό δικαίωμα. Άρα το κράτος δεν θα πάρει τίποτα.»

Πράγματι, σύμφωνα με το μεταλλευτικό κώδικα της Ελλάδας, ο οποίος θεσπίστηκε επί χούντας, οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να αποδίδουν δικαιώματα στο κράτος από την εξόρυξη του μεταλλεύματος, σε αντίθεση με άλλα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου.Συνεπώς η Ελλάδα, πούλησε ορυχεία και εγκαταστάσεις, καθώς και το κοίτασμα χαλκού-χρυσού στις Σκουριές που μόνο του αξίζει σήμερα, σχεδόν 12 δις δολλάρια, για μόλις 11εκ ευρώ και δεν έχει να λαμβάνει ούτε σεντς στο μέλλον από δικαιώματα εξόρυξης.

Στο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες στο Στρατώνι, υπάρχουν περίπου 200 εργαζόμενοι, Είναι αγανακτισμένοι, ειδικά με όσους συμπατριώτες τους αντιστέκονται στο επανδυτικό σχέδιο.

«Πρώτα λέγαμε υγεία και μετά δουλειά.Τώρα λέμε δουλειά.»

Δάσος Σκουριών 21/10/2012 , video

Δήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ορυχείο.Καταστέλλεται από την αστυνομία.

_

Σημείωση : Στο υπέδαφος της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και σε μια έκταση περίπου 300.000 στρεμμάτων στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι κρύβονται περίπου 240 τόνοι χρυσού σε ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα στην Ευρώπη, με τη δυνατότητα εξόρυξης 12 τόνων το χρόνο. Το 95% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός ανήκει στην καναδική Eldorado Gold και το 5% στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Γιώργου Μπόμπολα. Η Eldorado Gold, με έδρα το Βανκούβερ, εξαγόρασε έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επίσης καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields, η οποία είχε λάβει άδεια για την εξόρυξη χρυσού κι άλλων μετάλλων στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Η Eldorado λειτουργεί επτά μεταλλεία χρυσού σε όλο τον κόσμο-τέσσερα στην Κίνα, ένα στην Τουρκία κι ένα στη Βραζιλία-, ενώ είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Σίδνεϊ. Στην Ελλάδα κατέχει, πέρα από τα μεταλλεία Χαλκιδικής, το 100% της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης (το κοίτασμα στο Λόφο Περάματος Έβρου) και το 19,9% της Μεταλλευτικής Θράκης (το κοίτασμα στις Σάπες του νομού Ροδόπης).

Το κείμενο περιλαμβάνει αποσπάσματα από το ντοκυμαντέρ του Γ.Αυγερόπουλου στν εκπομπη ΕΞΑΝΤΑΣ με τίτλο » ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΡΟΣ β by Exandas » και απόσπασμα κειμένου από Το Κουτί της Πανδώρας.

_

Κείμενο©Κ.Κ.-Carina

_