Ετικέτες

, , , , , , ,

Επερχομενη και τετελεσμενη εξαθλιωση

 
 

Με σκοπό την ιχνηλασία μιας κοινωνίας που κινείται μεταξύ παθητικότητας και άρνησης προσαρμογής στα συμπτώματα ενός οικονομικού συμβάντος , το οποίο αναπτύχθηκε δια της πνευματικής και κοινωνικής “χρεοκοπίας”, προσεγγίζω το θέμα στο επίπεδο των διαπιστώσεων και σε επόμενη ανάρτηση στην αιτιατή έναρξή του (σύντομη αναφορά).

Η δυναμική της οικονομικής εξαθλίωσης, και η ”συμμετοχή” των πολιτών στη διαμόρφωση μιας κατεστημένης κυκλοθυμικής καταστροφολογίας, επιτυγχάνεται με την χειραγώγηση του τύπου, της δημοσιoγραφίας καθώς και την δημοσιογραφούσας “διανόησης”,και την υπερέκθεση (των πολιτών) στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση, η οποία εξαντλεί τα προβλήματα της ελλαδικής κοινωνίας στη συντελεσμένη οικονομική καταστροφή. Επιπρόσθετα η αδυναμία πρόσβασης των πολιτών στο γνωστικό πεδίο του προβλήματος, προσανατόλισε τον κόσμο στην απροσδιοριστία της αντίδρασης.Ο παρακείμενος της εξαθλίωσης δια της εγελιανής διαπαθητικότητας, συνιστά τον καταλύτη στο συντελεσμένο, δηλ ο προ(σ)καλών τα δεινά της κρίσης και ο συμμετέχων στην επδείνωσή της, είναι ο κοινός τόπος, η ικανή συνθήκη στην ανάδειξη των αιτίων. Ωστόσο η εκπρόθεσμη λογική προσέγγιση των προβλημάτων,ως αποτέλεσμα των κλιμακούμενων εξελίξεων, επιφέρει αδυναμία αντιμετώπισης, παραίτησης και συμβιβασμού όπου προσλαμβάνει και στοιχεία αλλοτρίωσης της προσωπικότητας και αλλαγή της ιεράρχησης στην πυραμίδα των αξιών. Μέσα σ ένα κλίμα κοινωνικά ανίκανων κυβερνήσεων, συγκυβερνήσεων, αλλά και ανάπτυξης ιδιωτικών στρατηγικών κυριαρχίας, διαμορφώνεται η αδυναμία συγκρότησης σώματος αντίδρασης, ελλείψει διαλεκτικής της κρίσης, δια της απουσίας τρόπου συλλογικότητας. Θεατές του πολυεπίπεδου προβλήματος, ανίκανοι δρόντες εξεγερμένων συνειδήσεων, συνομολογούμε και συνδιαμορφώνουμε το αποτρόπαιο μέλλον.

Είναι απαραίτητο να γίνει μια σφαιρική προσέγγιση, προκειμένου να δωθεί μια πολύπλευρη εικόνα.Η περιπτωσιολογικη εξέταση της κρίσης απομακρύνει από το επιθυμητό και εκκολάπτει το ανεπιθύμητο. H λογική της κοινωνικής εμπειρίας λέει: είναι εξ ορισμού αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη, αν δεν επανακάμψουμε σε κοινωνικές προτεραιότητες.

Κείμενο:©Κ.Κ.-Carina

__

Advertisements